Team DigiCat

Arne Nerem Monsholm (t.v.) er seniorrådgiver i DigiCat, mens Bjørn Aase Dimmen er leder av katapulten.

Bjørn Aase Dimmen, leder, med noen refleksjoner på tampen av året:

Vi gjør drømmer til virkelighet

I 2023 har DigiCat støttet næringslivet i hele landet, og særlig økt vår satsing på kunstig intelligens (AI/KI). AID katapultnoden i Halden ble etablert i samarbeid med Smart Innovation Norway, og EU-prosjektet Nemonoor har begynte å sette fart. Gjennom virtual reality (VR), simulering, sensorikk og kunstig intelligens (KI) tilbyr vi omfattende digitale løsninger. En unik tilnærming er kundereisen, der bedrifter utforsker drømmescenarioer uten bekymring for vanskeligheter eller tidsforbruk. DigiCat knytter deretter bedriftene til kompetanse og leverandører som effektivt kan realisere umiddelbare gevinster. Test before invest er viktig i noen prosjekter, mens i andre prosjekter vektlegges visualisering for å tydeliggjøre konsepter overfor investorer, kunder og samarbeidspartnere. Noen ganger må man teste før man finner ut om noe virkelig er en god idé. Det er dette vi hjelper til med, ved hjelp av teknologiske, smarte, løsninger. Ofte kan vi også vise veg til finansieringsmuligheter for kundene våre. Gjennom denne prosessen gjør DigiCat drømmer til virkelighet for selskapene.

Norsk Katapultsenter
Norsk katapult er en nasjonal ordning som etablerer og utvikler infrastruktur for innovasjon. Katapultsentrene er testsentre som gjør det enklere for innovative bedrifter å utvikle, prototype, teste, simulere og visualisere slik at ideer utvikles raskere, bedre og med lavere risiko.

Vi har fem katapultsentre i Norge innenfor materiale, produksjon, energi, oppdrett og det digitale. Der er også ni noder koblet til katapultsentrene. DigiCat er den digitale katapulten, og har AID som node. AID har et spesielt fokus på kunstig intelligens.

Tjenestetilbudet til katapulten strekker seg gjennom hele utviklingsløpet fra idé til ferdig produkt. Kundene kan får hjelp til å teste og validere ideer, konsepter og produkter i en digital verden. Det tilbys også rådgiving og kurs i samarbeid med de fremste kompetansemiljøene nasjonalt og internasjonalt.

Gjennom Siva-fondet er det også mulig å få tilgang til finansiering knyttet til kjøp av tjenester fra katapulten. For kunden tar det ned risiko og kost knyttet til å få testet ut både teknologi og egne produkter. Vi bistår i søknadsprosessen om det er ønskelig. Det gjelder selvfølgelig også assistanse til å finne andre kilder for risikoavlastning, slik som Innovasjon Norge, Forskningsrådet eller EU.

Sterkere på kunstig intelligens

Sterkere på kunstig intelligens

I 2023 har vi økt vår satsing på kunstig intelligens (AI/KI). AID katapultnoden i Halden ble etablert i samarbeid med Smart Innovation Norway, og EU-prosjektet Nemonoor har begynte å sette fart. Vi har også fått hjulpet enda flere bedrifter til å realisere sine drømmer med KI-verktøy. Dette var året ChatGPT tok av og mange fikk øynene opp for kunstig intelligens. Det er mange bedrifter som ønsker å snakke om dette temaet og teste ut ideer som de har.…
Avju - mer strøm gjennom linjenettet

Avju - mer strøm gjennom linjenettet

Dette prosjektet har hatt fokus på testing i en digital verden. Resultatet er at nye løsninger gir mer strøm gjennom linjenettet. Avju AS er en elektro-tech-start-up, som har hatt, og fortsatt har, et fokus på verdiskapning gjennom innovative løsninger for kraftindustrien siden starten i 2016. Selskapet ønsker å drive innovasjon i el-kraftbransjen, og tilbyr bærekraftige og kostnadseffektive løsninger for…

Cyan Energy tok et avgjørende skritt   

Målet er å skape en erstatning for dagens bensinstasjoner. Cyan Energy AS utvikler høykapasitetsladere for elektriske kjøretøy med formål om å erstatte dagens bensinstasjoner med tanke på ladehastighet og betalingsmulighet.…
Start video

Virtuell prototyping

Virtuell prototyping er en programvarebasert utviklingsmetode som involverer modellering, simulering og visualisering av et produkt eller systems adferd under reell operasjon.

Etterhvert som produktkompleksiteten øker, vil fysiske prototyper bli flaskehalser i en vellykket produktlansering. Disse flaskehalsene gjør at verdensledende produsenter nå ser på virtuell prototyping og simuleringsbasert design som en mulighet til å sikre økt produktytelse og -kvalitet, til en brøkdel av tiden og kostnadene ved en konvensjonell bygg-og-test tilnærming.

Start video
Virtuell ombygging av skip 

Virtuell ombygging av skip 

Ulstein verft foretar 3D-skanning av alle relevante områder inne i skipet og deler av verftsområdet. Norge har allerede høy kompetanse innenfor planlegging og produksjon av nye skip, men for å nå klimamålene er det nødvendig med en omstilling gjennom å bygge om og oppgradere eksisterende fartøy til bruk av alternative drivstoff.…
Start video

Viktig milepæl i Ocean Charger-prosjektet

I slutten av oktober var store deler av Ocean Charger-teamet samlet hos DigiCat og vår kjernepartner Offshore Simulator Centre for å gjennomføre simulering av det nyutviklede Ocean Charger-konseptet til VARD.…

2023 i bilder