I 2023 har vi økt vår satsing på kunstig intelligens (AI/KI). AID katapultnoden i Halden ble etablert i samarbeid med Smart Innovation Norway, og EU-prosjektet Nemonoor har begynte å sette fart. Vi har også fått hjulpet enda flere bedrifter til å realisere sine drømmer med KI-verktøy.
Dette var året ChatGPT tok av og mange fikk øynene opp for kunstig intelligens. Det er mange bedrifter som ønsker å snakke om dette temaet og teste ut ideer som de har.
AID katapultnoden gir raskere innovasjon og bedre marginer på produkter og tjenester gjennom tilgjengeliggjøring av data, kunstig intelligens og digital tvilling. Kunstig intelligens kan benyttes til å løse nye problemer innen en rekke områder, forutsatt at man har de riktige rammebetingelsene på plass. Ved hjelp av vårt nettverk av eksperter hjelper vi bedrifter å teste ut sine ideer og konsepter, enten det gjelder maskinlæring, dyp læring eller bruk av de nye språkmodellene, som for eksempel GPT-4.
ÅKP ble samarbeidspartner i nytt senter for kunstig intelligens
Senteret heter Nemonoor og skal få fart på bruken av kunstig intelligens i norske virksomheter over hele landet. ÅKP var med på lanseringen av senteret, og er leder for arbeidspakken som skal evaluere bedrifter som ønsker å være med i prosjektet.
– Nemonoor skal være en tjenesteleverandør og en hub. Vi skal finne midler og støtte med helt konkrete ressurser til virksomheter. Og vi skal koble sammen aktører som kan dra nytte av hverandre, sier Eirik Andreassen i Digital Norway.
Han er koordinator for Nemonoor, et nytt nasjonalt senter for kunstig intelligens. Senteret består av åtte partnere fra forskning, akademia, innovasjon, nettverk og testsentre. ÅKP er én av disse åtte partnerne. Under lanseringen av senteret, som foregikk 23. mars i Rebel-huset i Oslo, var ÅKP representert på scenen sammen med NTNU. Med oss hadde vi to bedrifter som vi har samarbeidet med, som viste hvordan kunstig intelligens kan brukes i praksis. Dette var Furuno Norge, representert ved Pål Haugen og iSi AS, representert ved Fred Husøy. Nærmere bestemt viste iSi hvordan datasyn effektiviserer og øker kvaliteten på norske rekkverk langs vegene. Furuno viste at bildegjenkjenningsteknologi gir oppdrettere bedre verktøy for å overvåke aktivitet i merdene.
Både Pål Haugen og Fred Husøy var opptatt av å vise at kunstig intelligens er noe som ikke bare kan brukes av de store, internasjonale, bedriftene, men at teknologien også kan ha nytte for mindre bedrifter.
Penger på bordet
Regjeringen ønsker å satse sterkere på dette feltet, og har satt av én milliard kroner til forskning neste år.
Vi jobber for at disse midlene skal dreies mer mot anvendt forskning, slik at kunstig intelligens raskere skal komme bedriftene til gode.